Wat velen niet weten over de beurs

Op de aandelenbeurs kan het er soms wild aan toe gaan. Koersen van aandelen schieten de ene dag de lucht in, waar het de dag daarna alweer kan inzakken omdat ander nieuws de beurs heeft bereikt. En dat allemaal online! Stel je voor hoe het er aan toe ging toen het overgrote deel van de handel nog persoonlijk, fysiek op de beursvloer voltrok.  

Tegenwoordig is er veel veranderd. De beursvloer is nu een rustige kantoor omgeving geworden. Alle handel is dus naar het online vlak verplaatst. Zo is het voor veel beleggers gemakkelijker om te handelen op markten die fysiek ver verwijderd van hen liggen. Denk bijvoorbeeld aan Europese beleggers die zich mengen in de valutahandel in Azië.

Nu de beurshandel nu haast uitsluitend online plaatsvindt zou men denken dat men hierdoor meer zicht heeft op wat er zich afspeelt op deze beurzen. En daarmee zouden er dus ook minder misverstanden moeten ontstaan over wat er gebeurt op de beurs, of hoe men moet beleggen. Helaas is dit nog steeds het geval en bestaan er nog veel misverstanden!

Gokken

Een van die misvattingen is dat aandelenhandel of beleggen in andere financiële opties gelijk staat aan gokken in het casino. Door deze misvatting verliezen beginnende beleggers onnodig geld. Want als het allemaal toeval is, maakt het niet uit of we op rood of zwart inzetten. Een order voor honderd JCDecaux aandelen of honderd Philips aandelen? Voor een gokje is het hetzelfde.

Dit is natuurlijk niet zo in de werkelijkheid. Legio analisten wijden hun hele leven aan het begrijpen en doorgronden van de markten, en met hun kennis en expertise kan men een veel betere geïnformeerde keuze maken dan wanneer je het zou overlaten aan toeval.

Zo kun je je kapitaal laten beleggen bij saxo wealth care als je van jezelf weet dat je geen expert bent op de beurs. Zo houd je tijd over voor dingen waar je plezier aan hebt, terwijl je kapitaal langzaam maar zeker groeit.

Experts?

En als je dan op zoek bent naar goede financiële experts die iets zinnigs te zeggen hebben over de aandelenkoersen, bestaat het gevaar dat je meegetrokken wordt in de hypes die gecreëerd worden door financiële influencers, de zogenaamde finfluencers.

Sommige Nederlandse influencers laten zich op hun beurt compleet scholen door Amerikaanse finfluencers. Hierdoor krijgt men in Nederland het financiële advies om zich in te schrijven voor een 401k plan, of schulden te maken op een credit card omdat dit goed zou zijn voor ieders zogenaamde kredietscore. Beide zaken bestaan niet in Nederland.